Etiketteren van verse producten, wat moet er op het label staan?

Etiketteren van verse producten, wat moet er op het label staan?

Het zelf verpakken van producten wordt steeds populairder bij winkels en producenten, vooral vanwege de groeiende vraag naar verse en ambachtelijke producten en producten die voorverpakt zijn. Maar bij het voorverpakken van producten is een nauwkeurige etikettering essentieel, omdat er strenge regels zijn omtrent welke informatie op het etiket moet staan.

Als je voorverpakte voedingsmiddelen verkoopt of produceert, moeten deze voorzien zijn van een etiket met verschillende verplichte informatie, waaronder:

  • De naam van het product (zowel de gebruikelijke naam als een bedachte naam)
  • De naam en het adres van de producent
  • De hoeveelheid in de verpakking
  • Een gedetailleerd overzicht van de ingrediënten
  • De houdbaarheidsdatum
  • Een duidelijk leesbare productiecode of partijcode
  • Eventuele E-nummers

Het is van cruciaal belang dat alle informatie op het etiket duidelijk leesbaar en vindbaar is. Het is wettelijk verboden om informatie weg te laten of informatie te verstrekken die de consument kan misleiden. Ook moet alle verplichte etiketinformatie online beschikbaar zijn. De specifieke voorschriften voor etikettering van voedingsmiddelen zijn vastgelegd in het handboek 'etikettering van levensmiddelen', dat door de overheid is opgesteld.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je een kijkje nemen op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: nvwa.nl zie: https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/consument/eten-drinken-roken/etikettering/publicaties/handboek-etikettering-van-levensmiddelen/NVWA+-+Handboek+Etikettering+van+levensmiddelen_Versie_8.0.pdf

Allergenen zijn een belangrijk aandachtspunt bij het etiketteren. Als een product ingrediënten bevat waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zoals schaaldieren, noten of melk, dan moeten deze op het etiket vermeld worden. Deze regel geldt voor de 14 allergenen op de EU-lijst. Als je niet-voorverpakte voedingsmiddelen verkoopt, zoals op markten of in de horeca, dan ben je verplicht om klanten duidelijk te informeren over aanwezige allergenen in het product.

 Als je bepaalde eigenschappen van je producten wilt benadrukken, zoals 'biologisch', dan moet je voldoen aan strenge eisen die door de overheid worden gesteld. In veel gevallen kun je dit laten controleren door een onafhankelijk inspectiebureau.

 Ben je op zoek naar machines voor het wegen en etiketteren van je producten, of heb je behoefte aan advies hierover voor jouw bedrijf? Bij Weegexperts hebben we een uitgebreid assortiment aan oplossingen voor het etiketteren, wegen, sorteren en combinaties hiervan. Of het nu gaat om een marktkraam, winkel, zelfproductie, groothandel of industrie, wij hebben de juiste oplossing voor jouw behoeften. Neem een kijkje in ons assortiment machines voor het wegen en etiketteren voor meer informatie op onze website: https://www.weegexperts.nl/collections/label-en-etiketteer-machines

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.